Luchtvervuiling is een steeds groter probleem in steden, niet alleen buitenshuis, maar ook binnenshuis. "De luchtkwaliteit binnen is vaak veel vervuilder dan buiten, wat negatieve gevolgen heeft voor zowel onze mentale als fysieke gezondheid," zegt Johan Hodgson, algemeen directeur van Ambius Pacific. In samenwerking met de University of Technology Sydney (UTS) brengt Ambius daarom de vaak onzichtbare verontreinigende stoffen in binnenlucht aan het licht en onderzoekt het de effectiviteit van planten bij het verwijderen van deze schadelijke stoffen.

Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie ademt maar liefst 99% van de wereldbevolking lucht in die te veel verontreinigende stoffen bevat. Deze schadelijke stoffen kunnen leiden tot ademhalingsproblemen, allergieën, longirritaties, hoofdpijn en misselijkheid, maar ook tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. Slecht luchtkwaliteit is wereldwijd verantwoordelijk voor meer dan 6 miljoen vroegtijdige sterfgevallen.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat planten effectief een breed scala aan verontreinigende stoffen uit de binnenlucht kunnen filteren. Echter, er is tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar het vermogen van planten om benzinedampen te verwijderen, terwijl deze dampen een van de belangrijkste bronnen zijn van zeer schadelijke vluchtige organische stoffen (VOC’s).

Veel scholen, werkplekken, woningen en andere gebouwen bevinden zich in de buurt van drukke wegen, aangebouwde parkeergarages of tankstations. Dit zorgt ervoor dat benzinegerelateerde chemicaliën dagelijks onze binnenruimtes binnendringen, zich verspreiden en vermengen met andere verontreinigende stoffen die al in de lucht aanwezig zijn. Het probleem wordt verder verergerd door slechte ventilatie, het gebruik van bepaalde schoonmaakmiddelen en meubels of tapijten die veel VOC’s (vluchtige organische stoffen) uitstoten. Aangezien de meeste mensen 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen, is het essentieel om nieuwe strategieën te vinden om de luchtkwaliteit te verbeteren en zo de gezondheid te bevorderen.

In samenwerking met de UTS, onder leiding van universitair docent Fraser Torpy, onderzoekt Ambius de rol van planten bij het verwijderen van benzinedampen uit de binnenlucht. De resultaten zijn veelbelovend: naarmate de concentratie van gifstoffen in de lucht hoger is, des te sneller en effectiever blijken planten deze stoffen te verwijderen. "Dit laat zien dat planten zich aanpassen aan de omstandigheden waarin ze groeien," aldus Torpy.

ambius-uts-onderzoek
ambius-uts-onderzoek

Het onderzoek:

Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van de Ambius LivePicture GO, een levend schilderij met ruimte voor vier planten. De beplanting bestond uit een mix van Scindapsus Aureus (drakenklimop), Syngonium (pijlplant) en Chlorophytum (graslelie).

In totaal werden negen LivePictures ingezet, waarbij elk exemplaar in een aparte, volledig afgesloten ruimte werd geplaatst. Gedurende acht uur werd er elk uur een ampul met een benzine-gebaseerde chemische stof toegediend, waaronder alkanen, benzeen, cyclopentaan, thiolen en alcohol. Na elke toediening werd er een monster genomen en geanalyseerd met een gaschromatograaf.

De resultaten:

"Dit is de eerste keer dat planten zijn getest op hun vermogen om benzinegerelateerde verbindingen te verwijderen, en de resultaten zijn verbluffend," zegt Torpy. "Planten zijn niet alleen in staat om verontreinigende stoffen binnen enkele uren uit de lucht te verwijderen, maar ze doen dit ook op de meest efficiënte manier, vooral als het gaat om de schadelijkste stoffen." Zo wordt bijvoorbeeld benzeen, een gevaarlijke stof voor de gezondheid, sneller verwijderd dan minder schadelijke stoffen zoals alcohol.

ambius-onderzoek-planten

Bij Ambius bevestigen we dat de onderzoeksresultaten overeenkomen met de positieve feedback die we ontvangen na het plaatsen van planten in honderden kantoorgebouwen in het hele land. Hodgson: "We zien keer op keer hoe planten bijdragen aan een betere gezondheid, welzijn, productiviteit en een aangenamere werkomgeving."

Ons onderzoek toont dan ook aan dat planten niet alleen een sfeervolle aanvulling zijn voor de inrichting, maar dat ze van cruciaal belang zijn voor het verbeteren van het welzijn van werknemers.