Technische informatie

Voor zij die interesse hebben om bij te leren geven wij hieronder nog wat bijkomende informatie.

Het interieur van een gebouw is meestal ontworpen met het oog op efficiëntie en het comfort van degenen die erin verblijven.

Met andere woorden: een tamelijk constant binnenmilieu zonder te veel schommelingen van licht-, temperatuur- en luchtvochtigheidsniveau.

Gebouwen zijn ook zodanig ontworpen dat weersomstandigheden geen invloed hebben op het binnenmilieu. Wind en regen zijn niet aangenaam en bovendien niet bevorderlijk om zaken te doen.

Planten daarentegen doen het juist goed onder dergelijke weersomstandigheden en in wisselende seizoenen. Regen is voor hen de belangrijkste waterbron en een sterke wind een zegen, want het verwijdert dood weefsel en oude bladeren. Veel soorten hebben zelfs de afwisseling van de seizoenen nodig om veranderingen in hun fysiologie op gang te brengen.

Die planten die geschikt zijn om binnen te overleven, hebben hun eigen specifieke eisen met betrekking tot licht, temperatuur, water, groeimedia, voedingsstoffen en luchtvochtigheid.

Deze factoren bepalen waar de planten kunnen worden gebruikt.

Licht

Van alle factoren die planten nodig hebben om te kunnen overleven, is licht wellicht de belangrijkste. Zonder licht zijn planten snel dood.

Hoe weet je nu welke planten kunnen overleven bij de verschillende lichtniveaus die in een gebouw aanwezig zijn? Sommige soorten kunnen alleen in een atrium overleven, terwijl anderen wellicht in staat zijn te overleven bij het spaarzame licht in een weinig gebruikte vergaderzaal. Door middel van nauwkeurige lichtmetingen en een deskundige selectie van soorten zorgen wij ervoor dat u krijgt wat bij u past.

Temperatuur

In gebouwen waar mensen werken, ligt de temperatuur meestal tussen de 16 °C en 25 °C. Dit wordt door de meeste mensen als aangenaam ervaren.

Dus wanneer u planten in uw gebouw wilt plaatsen, moet u erachter zien te komen welke soorten het goed doen bij die temperaturen.

Gelukkig zijn er honderden soorten en variaties tropische en subtropische planten waaruit u kunt kiezen. Allemaal uitstekend geschikt voor een temperatuur die het hele jaar even hoog is. (Neem een kijkje op www.plants-in-buildings.com om te zien welke planten gebruikt kunnen worden onder de verschillende omstandigheden zoals die in gebouwen voorkomen.)

Water

Water is essentieel wanneer de interieurbeplanting langer dan een week of twee in goede staat moet blijven. Binnenplanten hebben net voldoende water nodig om hun fysiologisch systeem te kunnen onderhouden, maar niet meer.

Via de wortels wordt het water in de plant opgenomen. De wortels zijn zeer gespecialiseerde organen die de opname van water en voedingsstoffen regelen. Daarnaast dienen ze ook als verankering en ondersteuning.

De wortels van de plant staan in de grond, tenzij het een waterplant of een epifyt betreft (een epifyt is een plantensoort die op andere planten groeit, bijvoorbeeld op bromelia’s en diverse soorten orchideeën).

Hierdoor moet het water zich in de grond bevinden en dat is de reden dat professionele interieurbeplanters ondergrondse irrigatiesystemen toepassen. Zo kan het water rechtstreeks in de wortelzone toegediend worden.

Wortels hebben zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren, dus toevoer van lucht is eveneens onontbeerlijk. Daarom zijn compostmedia met grote aantallen luchtgevulde poriën essentieel en kunnen planten niet overleven in met water verzadigde grond.

Groeimedia

Interieurbeplanters maken gebruik van een groot aantal verschillende groeimedia.

Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen en het is vrij ingewikkeld om uit te vinden welk groeimedium het meest geschikt is voor de verschillende situaties.

Het groeimedium heeft vele functies. Het moet stevigheid bieden aan de wortels van de plant; dienst doen als reservoir voor water en voedingsstoffen en als buffer tegen plotselinge veranderingen in de omgeving (zoals temperatuurwisselingen). En voor binnenplanten in potten moet het zwaar genoeg zijn om het geheel stabiel te maken en ervoor te zorgen dat de plant niet omvalt.

Voedingsstoffen

Binnenplanten hebben meestal weinig voedingsstoffen nodig. Er zijn slechts kleine hoeveelheden nodig voor een goede gezondheid, een prachtige kleur en een weelderige groei van de plant.

Meestal wordt de meststof toegevoegd aan het groeimedium, zodat de wortels het daaruit kunnen halen.

De drie belangrijkste voedingsstoffen voor planten zijn:

  • Stikstof (N), voor gezonde groene bladeren en stelen
  • Fosfor (P), voor een gezonde groei van de wortels
  • Kalium (K), voor een betere bloei en een mooie kleur

Een goede meststof bevat een uitgebalanceerde verhouding van deze elementen, plus essentiële micro voedingsstoffen of spoorelementen

Het gebruik van meststoffen is afhankelijk van de omgevingsfactoren en de afmetingen van de planten. Grote planten en planten in zeer lichte ruimten hebben over het algemeen meer voedingsstoffen nodig dan kleine planten en planten in ruimten met minder gunstige omstandigheden.

Meer informatie over plantenvoeding voor interieurbeplanting kunt u vinden op onze speciale website www.plants-in-buildings.com.

Luchtvochtigheid

Het grootste deel van het water dat aan een plant wordt gegeven, wordt gebruikt voor het transport van wateroplosbare voedingsstoffen naar de diverse delen van de plant. Uiteindelijk verlaat het water de plant via de poriën (stomata) in het bladoppervlak door middel van een proces dat transpiratie wordt genoemd. Dit proces wordt beïnvloed door de luchtvochtigheid, het lichtniveau en de temperatuur.

Ambius
0800 25 760

Moderne kleurrijke plantenbakken

Afbeelding van een Ambius plantenbak

Een greep uit onze design plantenbakken

Interieurbeplanting

Afbeelding van interieurbeplanting

Voor een eerste indruk van onze planten

Voordelen van planten

Planten doen veel meer dan er alleen maar goed uitzien.

Kom bij ons team

Lees meer over hoe je toe treedt tot het Ambius team.

Ambius

Waarom Ambius?

Wie zijn wij? En wat kunnen wij voor u betekenen!

Waarom planten?

Wilt u de productiviteit verhogen? Lees hier meer over het effect van planten.

Waarom geurbeleving?

Lees hier meer over het effect van geurbeleving op uw omzet.