0800 25 760 Bel ons Verzoek om terug te bellen

Verzorgingstips

Kamerplanten water geven is uiteraard noodzakelijk en bepaalt voor een groot deel de gezondheid van de plant. Sommige planten zijn gevoelig voor koud kraanwater daarom is het beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Nog beter is regenwater, dit bevat namelijk minder kalk.

Water transporteert de voedingsstoffen in een plant en is dus van groot belang voor een plant, maar het kan de plant ook doden. Als de plant teveel water krijgt kan dit ertoe leiden dat de wortels stikken en de plant minder voedingsstoffen op kan nemen. U kunt dit testen door de aarde te bekijken of door uw vinger in de grond te steken, wanneer er aarde aan uw vinger blijft plakken is deze nog vochtig.

De hoeveelheid water dat een plant nodig heeft is afhankelijk van meerdere factoren zoals:

  • De afmeting van de plant
  • De afmeting van de pot
  • Standplaats (invloed van airco/verwarming/raam)
  • Seizoen
  • Temperatuur

We kunnen de hoeveelheid van het watergeven indelen in drie categorieën:

  • Veel water geven: Grond altijd vochtig houden.
  • Gemiddeld water geven: Grond kort laten uitdrogen voor een nieuwe watergift. 
  • Weinig water geven: Grond langere tijd laten uitdrogen.

Lichtbehoefte

Het is erg belangrijk rekening te houden met welke standplaats het beste is voor uw kamerplant. Bij te veel licht verkleurd het blad meestal geel en van te weinig licht kan het blad uitvallen of de groei stagneert.

Wat betreft de lichtbehoefte zijn er drie algemene niveaus te onderscheiden: zonnig, halfschaduw en schaduw.

Zonnig

Dit is een locatie voor het raam op het zuiden, westen of oosten, tot 2 meter afstand. Hier krijgt de plant tot 5 uur zonlicht. Houdt er rekening mee dat raamdecoratie invloed heeft op de lichtintensiteit. Bij een raam op het zuiden krijgt uw plant in de lente en de zomer veel meer licht en heeft dan ook meer water nodig.

Halfschaduw

Deze locatie is gemiddeld 2-3 meter van een raam, of direct voor een raam op het noorden. Deze standplaats ontvangt ongeveer 3 tot 5 uur zonlicht. Andere halfschaduw locaties zijn; naast het raam, bij een raam onder een balkon/veranda of voor een kleiner raam.

Schaduw

Hierbij is het niet noodzakelijk dat de kamerplant letterlijk in de schaduw staat, maar het is wel van belang dat de plant op een standplaats staat met een lagere lichtintensiteit. Dus een locatie verder dan 3 meter van het raam, of op een locatie waarbij de binnenplant minder dan 3 uur direct zonlicht ontvangt per dag.

Instructie per plant

Dracaena Magenta

De Dracaena kan goed op een plaats staan in de halfschaduw en heeft voldoende aan 1 x per week water.

Calathea

Deze schaduwplant is helaas niet de makkelijkste om te verzorgen. Hij heeft veel water nodig, Afhankelijk van zijn standplaats ongeveer 2 x per week.

Monstera Deliciosa

Deze echte Urban Jungle plant mag in de halfschaduw staan en groeit het beste als hij 1 x per week water krijgt.

Ficus El Abidjan

Deze sterke stoere Ficus heeft grote donkergroene bladeren en staat graag op een lichte plaats in het interieur. Geef hem 1 x per week water en je hebt lang plezier van deze kanjer.

Let op! Het sap dat vrij komt bij het snoeien, kan irriteren op de huid. Vermijd dus contact met huid en ogen.

Ficus Benjamina Danielle

De grond van deze populaire Ficus dient altijd licht vochtig te zijn, zonder dat de plant met zijn wortels in het water staat. Hij staat graag op een zonnige plaats, liever geen direct zonlicht.  

Spathiphyllum

De Spathiphyllum leeft oorspronkelijk in de Amazone en heeft dus behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Geef hem dus voldoende water, dat mag 2 x per week. Deze mooie bloeiende kamerplant is erg gemakkelijk te verzorgen en doet het goed op een standplaats met minder licht per week.

Verpot instructies

Waarom een plant verpotten?

  • Als u bij de aankoop de plant in een mooie sierpot wilt plaatsen.

Of

  • Als u de plant al geruime tijd heeft en de plant in een grotere pot wil zetten zodat hij kan groeien en nieuwe voedingsstoffen krijgt.

Ompotten bij aanschaf van een nieuwe plant

Bij ons is de plant met of zonder sierpot bestellen. Maar het kan natuurlijk ook dat u zelf al een sierpot hebt. In alle gevallen kunt u zelf kiezen om de plant met of zonder kweekpot in de sierpot te zetten. Bij planten die u met een sierpot van Ambius bestelt wordt de plant geleverd met een kweekpot in de sierpot. Het is dus niet nodig om de plant om te potten, vindt u het mooier staan of komt het beter uit bij het formaat van de pot dan kunt u de plant verpotten.

Het heeft als nadeel dat de wortels van de plant kunnen gaan rotten. Een tussenoplossing is het gebruiken van een laag speciaal grind, genaamd vulcastrat. De plant zet u dan bovenop deze laag, zodat de wortels boven een eventueel overschot aan water staan.

Verpotten van bestaande planten

Voor bestaande planten is het ook goed om ze elke 1 tot 2 jaar in een grotere pot met vers grond te zetten. Als de wortels boven de grond uitkomen of onderuit de pot dan is het hoog tijd om te verpotten naar een grotere pot. Ook als een plant ziek is geweest kan het goed zijn om de potgrond te vervangen zodat alle ziektes die in de oude grond zaten dan weg zijn. Het ligt aan de groeisnelheid van een plant hoe snel deze verpot moet worden.

Tips:

  • Verpot een plant het liefst niet in de winter, probeer dan geen wortels te beschadigen. Het is beter om dit in het voorjaar te doen. Dan heeft de plant genoeg tijd om te groeien in zijn nieuwe pot. 
  • 95% van alle planten heeft voldoende aan normale potgrond die in alle tuincentra verkrijgbaar zijn.
  • Zorg dat de kluit van de plant zo'n 1-2cm onder de bovenrand van de sierpot blijft.

Extra vitaal op kantoor?

U wilt graag fitte en vitale collega’s. Een dagelijks portie vers fruit helpt daarbij.

Laat uw medewerkers genieten van heerlijk gekoeld plat of bruisend water.

Opzoek naar inspiratie? Bekijk één van onze projecten en/of cases bij bestaande klanten!